Iskolakert

Az iskolakert kialakítását az Országos Iskolakert-fejlesztési program, Iskolakert Alapozó Alprogram tette lehetővé 2019-ben, a szükséges eszközök biztosításával és szakmai segítségnyújtással.

     

A MEX-KERT története

2019 januárjában az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakert kezdeményezéseik összehangolásaként országos iskolakert-fejlesztési programot indítottak. Az általuk kiírt pályázaton iskolánk 730 000 Ft értékben nyert magaságyásokat, a kerti tevékenységhez szükséges eszközöket, vetőmagot és termőföldet. Június elején felavattuk a MEX-KERT-et beültettük az új ágyásokat. Bízunk benne, hogy a MEX-KERT sokaknak szerez majd örömet, sokakban ébreszti fel a környezettudatosságot, hiszen a jövő környezeti kihívásaival csak felkészülten lehet szembenézni.

Iskolánkban a kertészkedés azonban ennél jóval régebbi időkre nyúlik vissza. A kertészképző tagozat közel 45-évig, 1961-tól 2005-ig, a megszűnéséig szolgálta a mozgáskorlátozott fiatalok szakmatanulásának lehetőségét.
2017-ben egy felzárkóztató osztály és két első osztály kezdett el az emeleti teraszokon kertészkedni.
Jelenleg iskolakerti munkákat tanórákon és az öko-szakkör keretében végzünk.

Szakkörünk céljai:

  • Szemléletformálás, „környezeti polgárrá” nevelés.
  • A környezetvédelem jeles napjainak és a környezetvédelemnek a népszerűsítése.
  • Vetélkedők és előadások szervezése.
  • Lakóhelyünk, hazánk természeti értékeinek bemutatása, különös tekintettel a pusztuló természeti és épített környezetre.
  • Természeti és környezeti problémák bemutatása, a „mit tehet az egyén?”  lehetőségei.
  • Részvétel különböző, a témához kapcsolódó versenyeken.

A Mex-Kert öko szakkör 2019/20-as munkaterve
Iskolakertek téli – tantermi – ötlettára

 

Tovább a fotógalériába