Játék Határok Nélkül a Mozgásjavító szervezésében

1991-ben egy regensburgi speciális intézmény kezdeményezésére indult útjára a Játék Határok Nélkül című adaptált versenysorozat, több európai speciális iskola részvételével. 1993-tól a rendezvény elnevezése Eurointegrációs Hét lett, a célok között pedig megjelent egymás kultúrájának megismerése, az európai kultúra erősítése. A Mozgásjavító intézmény 1992-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. 1992-től 2011-ig előbb évente, majd kétévente kerültek megrendezésre a Játékok, 6-8 ország részvételével, mindig más helyszínen. 2016-ban – 5 év kihagyást követően – a litván partnerintézmény Vilniusban újra megszervezte a vetélkedőt, amelyen a Mozgásjavító csapata a csoportjában első helyen végzett. A Mozgásjavító 1995-ben és 2003-ban volt házigazdája a játékoknak.

2018. június 20-23. között ismét intézményünk adott otthont a rendezvénynek, az alábbi

  • partnerintézmények részvételével:
  • Domov sociálnych služieb Hrabiny, Nová Baňa, Szlovákia
  • Centrum pobytových a terénních sociálních služeb, Zbuch, Csehország
  • Szkoła Podstawowa Specjalna nr 327., Varsó, Lengyelország
  • Vilniaus „Atgajos“ specialioji mokykla, Vilnius, Litvánia
  • Pater-Rupert-Mayer-Zentrum, Regensburg, Németország
  • Sint-Lodewijk, Wetteren, Belgium

A 4 nap során számos izgalmas programot szerveztünk vendégeinknek. Az első esti ismerkedő programon mindenki bemutathatta iskoláját, illetve csapatát. Remek kisfilmeket, illetve élő előadásokat láthattunk, amelyek segítségével ízelítőt kaphattunk valamennyi ország kultúrájából. Izgalmas kincskeresésre került sor a következő nap délelőttjén, közben a csapatok megismerhették Budapestet, a főváros, illetve az ország nevezetességeit. Délutánra a Parlament látogatása következett, amely ugyancsak felejthetetlen élményt nyújtott vendégeinknek.

A hét legfontosabb eseményére, a Játék Határok Nélkül ügyességi versenyre 2018. június 22-én került sor, amely során a csapatoknak játékos ügyességi pályákat kellett teljesíteniük, ahol a kreativitásnak, együttműködésnek is nagy szerep jutott. A Játékok témája ezúttal az ÖNÁLLÓSÁG, ÖNELLÁTÁS volt – ennek megfelelően az étkezés, a vásárlás, az öltözködés, illetve a frizurakészítés került középpontba a vetélkedő alatt. A hagyományoknak megfelelően a csapatok összetétele azonos volt, így tudtuk biztosítani az egyenlő esélyeket a versenyen. 2018-ban csapatonként négy járó és két kerekesszékes mozgáskorlátozott diák alkotott egy-egy csapatot. Rendhagyó módon, idén vendégcsapattal bővült a versenyzők köre: egy magyar paralimpikonokból álló „válogatott” csapat is részt vett a versenyen (igaz, versenyen kívül).

A végső győzelem, és ezzel a kupa Regensburgba került, az ezüstérmet iskolánk csapata, míg a bronzérmet Csehország csapata szerezte meg. Senki nem maradt azonban érem nélkül – a Játékok emlékérmét minden játékos hazavihette.

A nemzetközi, komoly hagyományokkal bíró verseny magas színvonalon, 115 éves intézményünkhöz méltó módon történő megrendezéséhez hozzájárult az EMMI, Budapest Főváros Önkormányzata, a Zsótér Pál Alapítvány a MNB Bank támogatásával, a Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint számos cég és szervezet. A vetélkedő fövédnökségét Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes vállalta.

Köszönjük a szervezésben, előkészítésben, lebonyolításban résztvevő valamennyi munkatársunknak a közreműködést! Igazi csapatmunka volt!