Az EGYMI Egyesület szokásos éves szakmai konferenciája a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Alapkezelő támogatásával a NEA-TF-19-Ö-M-0137  sz. pályázat keretében került lebonyolításra. Helyszíne ezúttal is a budapesti Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, EGYMI volt.

A szakmai napot Locsmándi Alajos köszöntője után dr. Benczéné Csorba Margit, az EGYMI-k Országos Egyesületének elnöke nyitotta meg.

Ebben az évben igen színes programot állítottunk össze, így első előadóként Lányiné Dr. Engelmayer Ágnes gondolatait hallgathattuk meg arról, hogy jelenleg milyen kihívásokkal kell szembe néznie a gyógypedagógiának, az inklúzió terjedésével melyek a szegregált intézmények feladatai.

Adler Katalin a „Békés Iskolák” programot mutatta be, melyet az iskolai bántalmazás felszámolása érdekében dolgoztak ki. Az érdeklődők rövid áttekintést kapnak a Békés Iskolák program szemléletéről, gyakorlati megvalósításának tapasztalatairól. Az előadás kitér arra, hogy az iskolai élet különféle szereplői (diákok, pedagógusok, szülők) mit tehetnek a biztonságos légkör kialakításának érdekében.

Milanovich Dominika: Állj ki magadért! – Fogyatékossággal élő emberek jogai Magyarországon címmel tartott előadást. Kifejtette, hogy a jogtudatosságra nevelés az iskolában kezdődhet. A fogyatékossággal élő gyerekeknek és fiataloknak meg kell tanulni azt, hogy milyen jogaik vannak, hogyan tudják ezeket használni a hétköznapokban és mit tehetnek akkor, ha jogsérelem éri őket.

A plenáris ülés után “Együttműködés és megoldások” címmel kerekasztal beszélgetés zajlott a gyógypedagógiai intézmények és a szakértői bizottságok vezetői között. Nagyon sok kérdés merült fel a beiskolázás jelen törvényi szabályozásával, a mentesítésekkel kapcsolatban.

A konferencia összegzését, záró gondolatait Somorjai Ágnes intézményvezető fogalmazta meg, majd a szakmai nap az EGYMI Egyesület közgyűlésével fejeződött be.