PARTNEREK
Kajakkajak1b

2010 tavaszán új sportágat indított az MDSE és az iskola. A Budapesti Honvéd SportegyesületKajak-Kenu Szakosztálya, Pruzsina István vezetésével, 5 segédedző segítségével, valamint Lénárt Zoltán, Gasparicsné Csillag Ágnes és Bartos Adél sérülés specifikus szakmai vezetésével kajak – kenu, foglalkozásokat szervezett.

A kajak- kenu sportágat nagy érdeklődéssel fogadták az iskola diákjai, így 30 fővel kezdtük meg a foglalkozásokat. Eleinte csak az uszodában, majd a Dunán is tartottunk edzéseket és tartunk a mai napig.

A kajak – kenu sportágban a tanítás során különböző formájú és típusú hajókat használunk. Úgy próbáltuk kiválasztani a hajókat, hogy a fő szempont a biztonság és a stabilitás volt. Ennek megfelelően az uszodai munkához legjobban a rövid és stabil hajók feleltek meg (lesikló kajak, eszkimó kajak illetve a kajak- polohoz használt hajók bármelyik típusa). A nyílt vizes edzésekhez túra kenukat, portya és tengeri kajak párosokat használunk, a legügyesebbjeink pedig para- kenukkal, kajakokkal is edzenek.

A nyári időszakban sárkányhajózni is szoktunk, valamint a nyári edzőtáborokban már hosszú túrákat is szervezünk.

Edzések az uszodában

A kezdő diákokat várjuk, akik szeretnének megismerkedni a kajak- kenu sportággal. Ezeken az edzéseken a vízhez, a hajóhoz szoktatás a fő feladat, itt tanulják meg irányítani a hajókat, valamint az uszoda nyugodt vize lehetővé teszi, hogy a különböző diagnózisú diákok széles körben tudják ezt a sportágat űzni.

Edzések a Honvéd pályán:

A téli időszakban tanmedencében és kondi teremben készülnek, a tavaszi, őszi időszakban pedig  a Dunán,  nyílt vízen kajakoznak, kenuznak  a már gyakorlott kajakosok, kenusok a Honvéd Vízi Telepen.

A kajak- kenu sportág a Riói Paralimpián lesz először paralimpiai szám, amire azért is büszkék vagyunk, mert a hazai para kajak kenu sport vezető edzője Pruszsina István, aki a mi edzőnk is.

2010-ben volt az első világverseny a lengyelországi Poznanban, ahol a Mozgásjavító Általános Iskola volt tanulója, Fekete Balázs képviselte a magyar színeket az V-1 LTA 200m-en.

A gyermekek számára ez a sportág sok újdonságot hozott, valamit a mozgásnevelés szempontjából új rehabilitációs lehetőséget is biztosít. Az egyensúly fejlesztése, a szimmetrikus mozgások kialakítása, a téri orientáció fejlesztése, valamint az erőnlét kialakítása, mind lehetőséget nyújt a komplex rehabilitáció folyamatában.

Célunk a szabadidő hasznos eltöltésének biztosítása olyan sportágban, melyben az esélyegyenlőség magas szinten tud megvalósulni.