GastroMex 2023

A korábbi hagyományoktól eltérően idén a tanév végére, június 6-ra tűztük ki a GastroMex fesztivál napját. Terveink szerint a Medgyes ház udvarán kenyérlángos sütéssel, majd annak elkészülte után kefíres gyümölcsös sütivel ünnepeltünk volna a Szily Kriszti néni által szerzett kemence mellett. Ezzel párhuzamosan a  gyermekeknek lehetősége lett volna focizni, frizbizni, kerekesszékkel szlalomozni és tekézni a Citrom apartmanos fiúk által szolgáltatott – kívánságműsorral egybekötött – zene mellett. Terveink az időjárás mostoha volta miatt ugyan átszervezésre kerültek, de ennek ellenére nagyszerűen sikerült a tészta kelesztése, majd a gyerekek általi díszítése. Az ételek pont vacsoraidőre lettek kész és az ebédlőben fogyasztotta el őket közösen valamennyi apartman.
A minőségük bizonyítékául, másnap már minden el is fogyott.

Az alapanyagok:

Kenyérlángos (8 db tepsihez, 40×60 cm-es):

  • 7 kg liszt (BL55 finom vagy bármilyen kenyérliszt)
  • 350 g élesztő + kis cukor
  • 4 l tejföl
  • 2 kg (lila)hagyma
  • 4 fej fokhagyma
  • 2,5 kg kockázott bacon
  • 2,5 kg kolbász
  • 3 kg reszelt sajt

Kefíres kevert sütemény gyümölccsel (4 tepsi, 40X60 cm)

  • 24 db tojás
  • 4 kg liszt
  • 120 g sütőpor
  • 2 kg cukor
  • 8 kg gyümölcs (fagyasztott meggy, barack, ilyesmi)
  • 1 l olaj
  • 2 l kefír
  • 80 g vaníliás cukor
  • 8 citrom héja