Mozgásjavító 120

A Mozgásjavító EGYMI zenés, jótékonysági gálaesttel ünnepli
120. születésnapját a Fogyatékos Emberek Világnapján

2023.december 3. 19:00 óra, Eiffel Műhelyház, Budapest

Az esemény védnökei:

dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa
Szekeres Pál, olimpiai és paralimpiai érmes vívó

2023.december 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján a budapesti Mozgásjavító EGYMI – 120. születésnapja alkalmából – nagyszabású zenés, jótékonysági gálaestet rendez az Operaház Eiffel Műhelyházában.

A budapesti Mozgásjavító Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola és Kollégium (Mozgásjavító EGYMI) falai között több mint 250, súlyosan mozgáskorlátozott gyermek nevelése, oktatása, mozgásfejlesztése, rehabilitációja, gondozása és önálló életre felkészítése zajlik immár 120 éve.

1903.december 24-én, a Deák Ferencz a Testvériséghez Szabadkőműves Páholy tagságának jótékony cselekedete nyomán alapították meg Magyarországon az első, mozgáskorlátozottakat oktató-nevelő intézményt „Nyomorék Gyermekek Menhelye és Egylete” néven. Az intézmény a kezdetektől elkötelezett a komplex fejlesztés iránt. Mai célja is ebbe az irányba mutat: biztosítani a legkorszerűbb sérülésspecifikus nevelést-oktatást, a különböző terápiákat, az egésznapos mozgásnevelést, gondozást, egészségügyi és kollégiumi ellátást óvodás kortól a középiskola befejezéséig.

2023.december 3-án közös ünneplésre hívjuk az érdeklődőket. Az egész éven átívelő ünnepségsorozatot 2023. december 3-án egy jótékonysági gálaesttel koronázzuk meg, ahol a zenei kínálatban operett- és operarészletek, musicalek és klasszikus darabok szerepelnek majd neves előadók, művészek közreműködésével.

A fellépők között köszönthetjük BORI Tamás, ÉRDI Tamás, FÜLEP Máté, JÁVORI Ferenc Fegya, KAMARÁS Iván, PELLER Károly, RŐSER Orsolya Hajnalka, SZABÓ P. Szilveszter, SZENDY Szilvi, SZENNAI Kálmán, SZINETÁR Dóra, SZOLNOKI Tibor és ZSADON Andrea művészeket. A produkciót gazdagítja továbbá a Hallássérültek Jelkórusa és a MexDance – a Mozgásjavító táncegyüttese.

Nem véletlen a dátumválasztás: december 3. a Fogyatékos Emberek Világnapja, így az ünnep túlmutat intézményünk 120. születésnapján.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a Fogyatékos Emberek Világnapjává december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Fontos, hogy az emberek ne maradjanak magukra nehézségeikkel, ne szigetelődjenek el, lehetőséget kapjanak a többségi társadalomba való integrálódásra, esélyt arra, hogy a társadalom egyenrangú polgáraiként élhessenek. Ugyanezeket az elveket vetíti ki a mindennapokra a Mozgásjavító EGYMI pedagógiai irányvonala: az itt zajló munka egyik fő célkitűzése, hogy megteremtsük az esélyegyenlőség alapjait azért, hogy a tanulók felkészültté váljanak az önálló, önrendelkező életre.

Ezen a napon tehát egy olyan társadalmi eseményt hívunk életre, amely rávilágít valamennyi fogyatékos gyermek, fiatal és felnőtt élethelyzetére, ezen belül pedig fókuszba helyezi a mozgáskorlátozottsággal élőket. A program helyszíne az Operaház Eiffel Műhelyháza (Budapest, 1101 Budapest, Kőbányai út 30.), Bánffy Miklós terem. Az eseményre összesen 600 vendéget várunk, közöttük az intézmény munkatársait, szülőket, diákokat, az intézmény partnereit és támogatóit. Az esemény támogatásából befolyt összeget a Mozgásjavító EGYMI diákjainak mozgásnevelését és szabadidős tevékenységét támogató sport-, mozgásfejlesztő- és terápiás eszközök beszerzésére fordítjuk.

Információk:

Látványtervező:

A rendező munkatársai:

Rendező, szerkesztő, műsorvezető:

Műsoridő:

A programot szervező alapítvány:

Adószám:

Számlavezető:

Számlaszám:

Bori Tamás

Katona József, Rotyis József, Tóth Zoltán

Aczél András

90-100 perc

„Tégy egy lépést!” Alapítvány

18746154-1-42

Magnet Magyar Közösségi Bank

16200106-11579898

A támogatásokat a „Tégy egy lépést!” Alapítvány számlájára fogadjuk. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a tegyegylepest@gmail.com címen 

A „Tégy egy lépést!” Alapítványról bővebben: https://tegyegylepestalapitvany.hu/

Kapcsolat: Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító EGYMI intézményvezetője

locsmandi.alajos@mozgasjavito.com

+36 30 467 6216