Látogatás az Energiatudományi Kutatóközpontban

Nem mindennapi látogatásra jutottak el a Tudóskörbe járó gimis diákok 2024. január 23-án. Egy korábbi vendégük, Vavrik Márton meghívására az Energiatudományi Kutatóközpontba tehettek látogatást, ahol bejárhatták a létesítmény laboratóriumait, hogy az ott dolgozók jobban el tudják magyarázni, hogy milyen kutatásokat, kísérleteket végeznek egy nemzetközi kutatóprogram keretein belül.

Vavrik Márton a múltheti Tudóskörön egy prezentáció segítségével elmagyarázta a diákjainknak a fúziós reaktor működési elvét, és a Schlieren-képalkotást. A fúziós reaktor felépítését a kirándulás keretein belül is megmutatta egy méretarányos makett segítségével, amit 3D nyomtatóval készítettek.

A Schlieren-képalkotás gyakorlati alkalmazását is megnézhették, hiszen ebben a kutatóintézetben történik az a fejlesztés, amit az ITER (Nemzetközi Termonukleáris Fúziós Reaktor) folyamatainak megfigyelésére is fel fognak használni, így a laboratórium területén színes mezők mutatják, hogy pontosan milyen helyen kell a kísérletet megvalósítani.
A Tudóskörösök az irányítóközpontban láthatták egy világszínvonalú kísérlet vezérlését, és végigkövethették a másnapi kísérlet beállításához szükséges teendőket.
Élményekkel és tudással gazdagabban tértek vissza az iskolába.
Tudóskörösök: Pöczön Manassé, Horváth Horka, Hencs Bence, Márton Bálint, Radics Csaba, Papp Dávid, Horváth Emma (kortárs segítő)