MexBalaton – Első nap

Az első nap élményeit egy kedves vendégszerzőnk örökítette meg, aki egyenesen a helyszínről közvetít…

“Hosszú tervezési és előkészületi munka után 2024. május 10-én elindult a Mozgásjavító és az MDSE egy újabb közös projektje, a MexBalaton. Ennek a három napos programnak a lényege, hogy az egy héttel korábban megrendezett UltraBalaton futóverseny mintájára – nagyrészt annak útvonalán – a Mozgásjavító csapata is megkerüli a Balatont mozgásukban korlátozott diákokkal.
Az első nap Budapestről, a Mexikói útról indult el a csapat Balatonmáriafürdőre, ahol gyors lepakolás után már be is álltak a rajtba. Budapesten reggel a diákok és segítőik meghallgatták Szabó Lászlónak, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének gondolatait a programmal kapcsolatban, majd a Balatonon már az indulás előtti ceremónián pedig Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító főigazgatója; dr. Házlinger György, a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója; illetve Szűcs István paralimpikon, a program megálmodója mondott bíztató gondolatokat.
Az első napon 25 diák vágott neki a távnak 13 felnőtt kíséretével, azonban rajtuk kívül még több mint 10-en, a háttérből, a szállításban és az irányításban segítették őket. A csapat célja erre a napra Révfülöp elérése volt, ahova 7 diák és 4 kísérő jutott el végül, ami közel 60 km-es teljesítményt jelentett.
A teljes MEX-es „különítmény” közösen megebédelt Keszthelyen, a Libás Strandon, majd akik addigra már elfáradtak, azok fokozatosan elkezdtek visszautazni a buszokkal a szállásra, majd követték őket a többiek is, míg a leggyorsabban haladó csapat be nem ért Révfülöpre.
Az út során túlnyomó részt a csapat a Balatoni (Biciklis) körúton haladt, azonban volt egy szakasz, ahol a körülmények miatt, a biztonság érdekében jobb választás volt a 71-es út, így Badacsony környékén több km-en keresztül ehhez biztosította az utat a Balatonfüredi Rendőrkapitányság több munkatársa, így rendőri felvezetéssel és kísérettel haladhattak a diákok és kísérőik egyaránt. A nap során több alkalommal is megálltak a csapatok (hiszen tempó szerint 4 külön csapat mozgott a pályán), itt nyílt lehetőség a pihenésre és a felfrissülésre is.
Az első nap megvalósulását is több támogató tette lehetővé, többek között az élelmezésben, illetve az eszközök tárolásában.
A sportprogramok végeztével mindenki visszatért a szállásra, ahol megvacsoráztak, majd fáradtan, de rengeteg szép emlékkel a szívükben mentek aludni, mert másnap egy újabb, mozgalmas és mozgásban gazdag nap várt rájuk.”
Gulyás András