Elsők között – utoljára.
Az április 22-én nyitott Picasso kiállításon – ebben a tanévben.

A művészetek tantárgyat tanuló 8.a és 7.a osztályokkal április 26-án múzeumban voltunk a Várban.
A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt Picasso – Alakváltozások, 1895-1972 című tárlat, amelyet a párizsi Musée national Picasso-Paris-val együttműködésben szervezett a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Budapesten.
A száz műalkotást, festményeket, valamint szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik.

A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő kötetlen utazásra hív, melynek során remek tárlatvezetőnk navigált minket.
A központi téma a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő életműben, amelynek minden korszakában központi szerepet játszott az ember, legyen szó a nőről, az érző és szenvedélyes emberről, a gondolkodóról, a művészről, a társadalmi-politikai szereplőről vagy a sztárok világának tagjáról.
Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatásra kerülő alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.

A nyolcadikosok felkészülten érkeztek, forrásuk a Picasso kalandjai című alapfilm volt.
A hetedikesek pedig szellemes hozzászólásaikkal hívták föl magukra a figyelmet.

A kiállítás akadálymentes, mozgáskorlátozottaknak (és egy kísérőjének) ingyenes. Július 31-ig megtekinthető.
A múzeumlátogatást a Szépművészeti Múzeum TÁMOP-pályázatának köszönhettük.

kep1 kep2