A Magyar Nemzeti Galéria
Modern idők – magyar művészet a millennium és a II. világháború között” című kiállítását látogathatta a 7.a és 6.b osztály február 11-én Mácsay Krisztina szakszerű vezetésével.

Az alkotások közül kiemelkedő Gulácsy Lajos Varázslat című műve, a Magyar Vadak, a Nyolcak, az avantgárd alkotások mellett a két világháború közötti tendenciák kaptak helyet. A nagybányai művésztelep alkotói – főként Ferenczy Károly -, illetve Rippl-Rónai József művészetén túl a Képzőművészek Új Társasága (KUT) tagjainak (Berény Róbert, Márffy Ödön) és a Gresham-kör művészeinek (Szőnyi István, a verőcei nyaralónkhoz közeli festő) remekművei tekinthetők meg.

A kiállítás egyik izgalmas újdonsága az “Egy nagypolgári otthon művészi harmóniája – A Schiffer-villa” címet viselő terem. A nagy sikerű építési vállalkozó, a mecénás Schiffer Miksa, a neves építész Vágó József által tervezett, 1911-ben elkészült otthona a korszak modernizációs törekvéseit érzékelteti. A második világháborúban súlyosan megsérült villát Rippl-Rónai József és Csók István pannója, Kernstok Károly üvegablak terve, amit Róth Miksa készített el és Fémes Beck Vilmos kútfigurái idézik meg.

Különleges élmény volt látni a szecessziós Lajta-épületünk kor-, és stílustársának bútorait, az összművészet remek alkotásait, melyekkel híres-nevezetes iskolánkban minden nap találkozhatunk – a díszkapu gyönyörű belső homok-fúvott üvegablakaival (Róth Miksa), a kerítésdíszekkel, hófogó ereszpántokkal, figurás kilincsekkel és a padlózat megmaradt mintázataival (Lajta Béla).

A múzeumlátogatást a Szépművészeti Múzeum TÁMOP – programjának köszönhetjük.
kep1kep2

kep3kep4