Nem formális tanulással a sztereotípiák ellen – Antidiszkriminációs nemzetközi programot valósított meg az Együttható Egyesület
Az Együttható Egyesület „Breaking Stereotypes” című projektjének célja a fogyatékos fiatalok társadalmi integrációjának elősegítése volt, a résztvevő fiatalok bátorítása társadalmi vitákban, döntéshozatalban való részvételre, különös tekintettel az őket érintő kérdésekben.
A projekt keretében 6 országból, összesen 30 fiatallal, köztük 12 fogyatékossággal élővel gondolkodtak közösen az Egyesület tagjai, hogyan lehetne a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos sztereotípiákat, előítéleteket feloldani, egyáltalán mit is jelent a fogyatékosság manapság a társadalom számára, hogyan alakult annak és a fogyatékossággal élő embereknek a megítélése a történelem során Európában, illetve később az Egyesült Államokban a nagy emberjogi mozgalmak hatására.
A program részeként a fiatalok egy panel beszélgetést rendeztek Budapesten, 2016. november 23-án, amely a Magnet Bank támogatásával, a bank Andrássy úti székházában került megvalósításra.
A beszélgetés résztvevői között voltak a program fogyatékossággal élő szervezői is, illetve a fiatalok maguk szervezték, illetve facilitálták a beszélgetést. Ugyanakkor a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Intézete, A Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány és a Mozgásjavító Általános Iskola és Szakiskola képviselői is részt vettek az eseményen, beszámoltak a fogyatékossággal élő emberek helyzetéről, a velük kapcsolatos gyakori előítéletekről – például a magyar munkaerő-piacon.
A panelbeszélgetés előtt, illetve után a vendégeknek lehetősége volt megtekinteni a résztvevők által készített alkotást, a “Fogyatékosság Falát”.
A falon olyan fontos események kerültek feltüntetésre képek, rövid szöveges információk formájában, amik a résztvevők számára meghatározóak voltak a fogyatékossággal kapcsolatban a különböző történelmi korok során, illetve példaértékűek voltak a jelenben. A fal egy másik elemén a résztvevők pozitív üzenetei olvashatóak.
Az együtt töltött kilenc napban a csere résztvevői tudást és tapasztalatot cserélhettek egymással a nem formális tanulás módszereinek segítségével, a későbbiekben e tudásra és tapasztalatokra alapozva valósítják majd meg nyilvános rendezvényeiket helyi közösségeikben, melyek célja a fogyatékos emberekkel kapcsolatos előítéletek feloldása.

Amennyiben kérdései vannak a rendezvénnyel, vagy a programmal kapcsolatban forduljon bizalommal a projekt koordinátorhoz, Sebő Gergőhöz az alábbi elérhetőségeken: gergo.sebo@egyutthato.eu, +3670/4560887