Május 25-én zajlott iskolánkban a 8. Mozgásjavító Kupa Ügyességi versenye, amely ebben az évben – a vízes VB-hez kapcsolódóan – a VÍZ körül forgott. A versenyt a Mozgásjavító Diák Sport Egyesület (MDSE) szervezte, támogató partnereink a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége, a 17. FINA Világbajnokság Budapest-Balatonfüred 2017.  és a Magyar Paralimpiai Bizottság. A megnyitón részt vett Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, dr. Házlinger György tankerületi igazgató, Borsa Miklós, a 17. FINA Világbajnokság Budapest-Balatonfüred 2017. szóvivője és Szabó László, a FODISZ és az MPB elnöke. Az esemény moderálását Várkonyi Attila (DJ Dominic) vállalta, a beszédek igazán vidám és baráti hangulatúra sikerültek.

A megnyitó zárásaként Gebri Horváth Bence 12 éves diák elszavalta saját versét, melyet vízes VB országos szurkolói pályázatára írt és különdíjat kapott érte. Bence maga is versenyszerűen úszik, a látássérültek között többszörös diákolimpiai magyar bajnok. Ezt követően Tóth Tamás paralimpiai bajnok úszó és iskolánk diákja, Csike Boglárka úszó reménység közösen felengedtek 1-1 lufit, amit 48 további követett – ezzel szimbolizálva, hogy pontosan 50 nap van még hátra a Vizes VB-ig.

Aztán kezdetét vette a verseny. A mozgásjavítós diákok mellett érkeztek csapatok Pécsről, Békéscsabáról, Sályról, Miskolcról, a Vasas Egyesületből és néhány diák az integrációból. A 10 pályán 20 csapat közel 160 diákja oldott meg vicces, szórakoztató, ötletes feladatokat olyan elnevezéssel, mint Tengeri kincsvadászat, A kiszáradt tó megmentése, Mélytengeri kaland, Vitorlás verseny és ehhez hasonlók. Az ELTE rekreációs szakának hallgatói és a Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai is segítségükre voltak az egyes állomásokon. Ezzel párhuzamosan pedig a minden évben nagy népszerűségnek örvendő Focikupa is zajlott.

A versenyeket követően igazi parádéban lehetett részünk: egy 4×50 méteres úszó váltóversenyre került sor uszodánkban, melyen olimpikonok, paralimpikonok is részt vettek! A csapatok a következőképpen álltak össze:

  1. Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó
    Illés Fanni, Európa-bajnoki bronzérmes, paralimpiai ötödik helyezett úszó
    Szabó Álmos, a Vasas edzője
    Kőműves Tamás, mozgásjavítós diák – Vasas úszó
  2. Dr. Steinmetz Barnabás, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó
    Kézdi Réka, világbajnoki bronzérmes, paralimpiai negyedik helyezett úszó
    Szűcs István, az MDSE edzője
    Bagi Vilmos, mozgásjavítós diák
  3. Decker Attila, világbajnok magyar válogatott vízilabdázó, kapus
    Engelhardt Katalin, paralimpiai bajnok és világbajnok, kétszeres Európa-bajnok úszó
    Kormos Zsuzsa, utazó gyógypedagógus (Mozgásjavító)
    Kertész Tamás, MDSE úszó
  4. Märcz Tamás, olimpiai bajnok vízilabdázó
    Pap Bianka paralimpiai ezüst-és bronzérmes, Európa-bajnok úszó
    Szerencsi Éva, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) kommunikációs igazgatója
    Horváth Hunor, mozgásjavítós diák

A váltóversenyt követően a BVSC junior szinkronúszó csapata tartott bemutatót. A parádé közvetítését Várkonyi Attilának és volt diákunk, Adámi Zsanett úszó paralimpikonnak köszönhetjük.

Majd elérkezett az eredményhirdetés ideje, melyben Szekeres Pál többszörös paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó és Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára is közreműködött.
Az alsósok versenyében III. helyezést ért el Békéscsaba csapata, II. lett a Ficánka csapat Sályról, és aranyérmet szerzett a pécsi Cápák csapata.
A felsősök versenyében a következőképpen alakult a rangsor: III. helyezést ért el a mozgásjavítós Vízimentők csapata, II. helyen végzett a pécsi Nagykölykök csapata, a győztes pedig a Vasas csapata, a Vizes Nyolcas lett.
A focikupa eredménye a következő: III. helyezett lett a sályi Honfoglalók csapata, II. helyezett szintén Sályról az Aranylábúak, I. helyezett pedig a Mesterötös csapata ugyancsak Sályról. Különdíjakat is osztottunk, legjobb kapus: Morvai Alex (Mozgásjavító), gólkirály: Török József (Sály), ifjú reménység: Tóth Krisztofer (Sály), ifjú titánok: Real Madrid (Mozgásjavító).

A kupák és érmek mellett a 17. FINA Világbajnokság Budapest-Balatonfüred 2017. jóvoltából minden egyes résztvevő ajándékcsomagot vehetett át, ami mellé emléklap is járt. Végül még egy meglepetés várt a résztvevőkre: A Zila Kávéház -Krisztina Cukrászda és Étterem és Zila László jóvoltából egy 250 (!) szeletes tortával ünnepelhettük meg ezt az igazán jól sikerült találkozót.

Gratulálunk a nyerteseknek és köszönjük mindenkinek a munkáját, aki részt vett a valóban sok munkával járó előkészítésben és lebonyolításban.

A nap folyamán készült fotók ide kattintva tekinthetők meg.