2017.november 16-án iskolánk 6 diákja, Edelényi Márton, Novák Zoltán (12.A), Berta Krisztina, Szabó Alexandra (10.A), Boros Attila, Kőmíves Tamás (9.A), látogatást tett a budapesti Amerikai Nagykövetségen.
A 10:00 órakor kezdődő programon részt vett még az UNICEF Gyerekhang kampány két munkatársa, valamint az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium négy diákja.
A délelőttöt a Sajtó- és Kulturális Osztály képviseletében Vizsy László Úr nyitotta meg, ezután pedig David Kostelancik karrierdiplomata, az Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének rövid köszöntő beszéde következett. Pár szóban bemutatta a diplomáciai feladatokat ellátó munkatársait, majd pedig egy másfél órás interaktív beszélgetés kezdődött.
Sokat megtudhattunk a hazánkban élő diplomaták napi munkájáról, feladatairól, és betekintést nyerhettünk a rendkívül változatos, cseppet sem unalmas életükbe. Legjobban az FBI munkatárs színes előadása és az Amerikai Tengerészgyalogság bemutatója ragadta meg a tanulóink figyelmét.
A finom ebéd után még lehetőség nyílt egy kötetlen hangulatú tapasztalatcserére. Kitűnő nyelvgyakorlási alkalmat nyújtott a diákok számára az anyanyelvűekkel folytatott sok témát érintő beszélgetés.
Nagyon jól éreztük magunkat, sok-sok élménnyel gazdagodtunk.

Diákjaink véleménye:

Részt vettünk egy angol nyelvű programon az Amerikai Nagykövetségen. Az emberek kedvesek, figyelmesek és érdeklődőek voltak. Nagyon érdekes dolgokat tudhattunk meg munkájukról, valamint azt is, hogy a diplomaták nem is olyan unalmasak, mint azt gondoltuk. Meglátogatott minket egy úr az FBI-tól is, aki humoros, mégis hasznos előadást tartott szakmájával kapcsolatban. Azt gondolom, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a leginkább lenyűgöző a tengerészgyalogosok rövid bemutatója volt.
A látogatás során finom ebédet is kaptunk. Az intézetben dolgozók mind élvezettel, szeretettel beszéltek munkahelyükről, ami még felejthetetlenebbé tette ezt az élményt. (Berta Krisztina )

Számomra a legérdekesebb az volt, amikor egy úr FBI-tól előadást tartott nekünk. Elmesélte, hogy nem minden úgy van, ahogy a sorozatokban és filmekben, de azért találhatóak hasonlóságok is. Megmutatott egy golyóálló mellényt is, hogy tudjuk, milyen nehéz súlya van. (Szabó Alexandra )

Nagyon jól éreztem magam az Amerikai Nagykövetségen, és a jövőben ott szeretnék dolgozni. Engem nagyon sok mindenben inspirált ez az egész program. Nagyon köszönöm a lehetőséget és ezt a nagyszerű alkalmat. (Novák Zoltán)

Alkalmunk nyílt meglátogatni a budapesti Amerikai Nagykövetséget. Egy szép, biztonságos hely. Az ott dolgozók kedvesek, segítőkészek voltak. Az épület teljesen akadálymentes, így könnyen tudtunk mozogni. Előadásokat hallgattunk a munkájukkal kapcsolatban.
Nagyon örültem, hogy elmehettem. (Boros Attila )

A nagykövetségen megismerhettük az ott dolgozók munkáját, és hogy kinek mi a feladata. Érdekes volt látni, milyen egy félig magyar, félig angol nyelvű környezet. Mindenkinek mindenhez kell értenie egy kicsit. Nagyon jól éreztük magunkat. (Edelényi Márton)