2017. december 11-15. között a NON4MAL 4 ALL elnevezésű Erasmus+ projekt soron következő állomása és fogadó országa Románia volt, ezen a rendezvényen vehettünk részt ketten az intézményünkből. A fogadó országon kívül 5 országból érkeztek megfigyelők (Portugália, Norvégia, Törökország, Észtország és Magyarország), hogy részt vegyenek a non formális tevékenységeket, érzékenyítő foglalkozásokat bemutató jó gyakorlatokban.
Bukarestben megismerhettük és betekintést nyerhettünk a Saint Nicholas iskola értelmileg akadályozott tanulóin keresztül a román gyógypedagógiai oktatásba, rendszerbe és a többségi befogadó iskolák integráló rendszerébe is.
Mivel a karácsonyi, adventi időszakra esett a látogatásunk, így rengeteg program és rendezvény témája az ünnep és az ünnepi hagyományok, szokások bemutatásáról szólt. A diákok különböző kézműves foglalkozásokon vettek részt, de láthattunk karácsonyi műsorokat is énekkel, tánccal kísérve, amelyet mozgássérült vagy értelmileg akadályozott tanulók adtak elő társaikkal. Ez jó alkalom volt arra, hogy az román hagyományokat, szokásokat is megismerhessük.
Az 5 napba még egy kirándulás is belefért, ellátogattunk Bustenibe, a Caraiman monostorba.
Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a találkozón!

Hajas Eszter és Sebestyén Zsófia