Gyógypedagógiai szerepvállalás, partneri együttműködés
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete 2018. március 26-án szakmai konferenciát szervezett melynek a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium adott helyet.
Csomós Julka, iskolánk 6. osztályos tanulójának szavalatát követően Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító intézményvezetője megnyitotta a konferenciát. Dr. Benczéné Csorba Margit, az EGYMI-k Országos Egyesületének elnöke rövid köszöntője után a díszvendégként jelen levő dr. Mesterházi Zsuzsa professzor emerita beszélt 65 éves pályafutásáról a gyógypedagógia területén. Végül a Közép-Pesti Tankerületi Központ részéről Mogyorósi Attila szakmai igazgató zárta a köszöntők sorát.
Az első előadó Czeizel Barbara miniszteri biztos volt az Emberi Erőforrások Minisztériumától, aki az EGYMI-k integrációban betöltött szerepéről, új feladatairól beszélt.
Őt követte dr. Kiss László szakszolgálati és gyógypedagógiai referens az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelés-irányítási Főosztályától, aki az SNI ellátásokhoz kapcsolódó törvényi változásokról tartott előadást.
Tóth Mónika a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében a MONTÁZS projektet mutatta be.
Kőpatakiné Mészáros Mária oktatáskutató a gyógypedagógus mint szakértő, szaktanácsadó, tanácsadó új szerepeiről, kompetenciáiról tartott előadást. Biztatta a jelenlevőket, hogy minél többen tudatosan vállalják ezeket a szerepeket.
Lénárt András a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, Biztos Kezdet Gyerekházak program munkatársa mutatta be azt a munkát, amelyet egy új inklúziós indikátor érdekében végeznek.
A következő előadó dr Juhász Péter főosztályvezető Emberi Erőforrások Minisztériuma Fogyatékosságügyi Főosztályáról a fogyatékossági törvény 20 évére tekintett vissza előadásában.
A konferencia következő programpontjában a 18 gyógypedagógiai bázisintézmény közül 3 vidéki, és 1 fővárosi mutatta be saját jó gyakorlatát
A konferenciát Somorjai Ágnes Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, EGYMI-je, Kollégiuma és Gyermekotthona intézményvezetője zárta összefoglalva a konferencián elhangzottak tanulságait. Szavai zárásaként kiemelte azt, hogy a fogyatékos gyerekek nevelése-oktatása során a gyógypedagógus egy lehetőség legyen, ne egy szükségmegoldás.
Az ebédszünet után az Országos EGYMI Egyesület tagjainak részvételével megtartotta rendes éves Egyesületi közgyűlését.