Hajdú Leventére emlékezünk: a Magyar Paralimpiai Érdemérem tulajdonosa, a Halassy Olivér Sport Club alapító tagja és második elnöke (1972-1979), középiskolai tanár. Élt: 1942.11.29 – 2018.03.29.

1942.11.29 – 2018.03.29.
A Magyar Paralimpiai Érdemérem tulajdonosa, a Halassy Olivér Sport Club alapító tagja és második elnöke (1972-1979), középiskolai tanár

14 éves koráig focizott. A Heine-Medin vírus akkor őt is megtámadta. Már a kórházban földre lerakott ping-pongasztal segítségével próbálták barátjával a focit valamilyen sporttal helyettesíteni.

Meggyőződése volt: „A helytállás maga a sport!”

Ezután a szellemi sport következett; magyar – történelem szak az egyetemen.
1965-ben került a Mozgásjavító Általános Iskola és Nevelőotthonba nevelő tanári munkakörbe. A Mozgásjavítóban a gyerekekkel kitalálták az ülőfocit. Maga is beült kapusnak.

Tanítványait íjászni, ping-pongozni tanította. Fiatal kollégáival összefogva és az akkori igazgató, Zsótér Pál támogatásával élénk sportélet zajlott az iskolában.

1974-től oktató tanárként magyart tanított a diákok nem kis örömére 1979-ig, Svédországba történő távozásáig.

Nyitott, könnyed, de mélyen érző személyiségét és hatását környezetére egy régi diákja soraival próbálom érzékeltetni.

„Valamikor mint diákjai tőle tanultuk az élet, a természet és a Világ törvényeinek összefüggéseit. Legyünk hálásak a Jó Istennek, hogy Levi-bát megismerhettük, közünk volt hozzá, és régi tiszteletünk – amelyet az intézetben éreztünk iránta – barátsággá érhetett az idők során. A tudás, amit önzetlenül adott át nekünk, talán mára már bölcsességgé érett bennünk, hajunk ugyan kissé fakóbbá vált, de emléke itt ragyog a lelkünkben ifjúi hévvel, és soha nem eresztjük el.”

Ballagó nyolcadikosaival és Zsoldos Jánossal

Hajdú Levente és harcostársai társadalmi szerepvállalása jelentősen hozzájárult a mozgáskorlátozottak sportjának újraélesztéséhez, s oroszlánrésze volt a magyar parasport paralimpiára juttatásában.

Úszás Interkupa, Budapest – középen Hajdú Levente