Intézményünk alapításának a 115. évfordulóját ünnepli. Az ünnepi rendezvények a már hagyományos Tárva Vár nyitott ajtós eseménnyel zárultak szombaton. Színvonalas, színes programokkal, neves előadókkal és pódiumbeszélgetéssel – Lányiné dr. Engelmayer Ágnes, Suhajda Péter, Kőpatakiné Mészáros Mária, dr. Márkus Eszter, Lénárt Zoltán, Dr. Benczúr Miklósné, Dr. Bernolák Béláné, Fleischer Sára, Pánczél János részvételével –  járhattuk végig a 115 éves intézmény alapításának történetét, szakmai múltját, jelenét, tervezett jövőjét. A nyitó pillanatokat a MexDance és a Gustave Eiffel Francia Iskola növendékei tették felejthetetlenné. Az előadásokból megtudhattuk például, hogy Mai Manó fotós milyen szerepet töltött be a szabadkőművesek intézmény megálmodói, tervezői, építői kihívásaiban. Gondolatébresztő volt a speciális intézményi lét és az inklúzió mellett sorakoztatott érvek, ellenérvek sora. A pódiumbeszélgetés egy nemcsak mai problémakört járt végig – edukáció és /vagy rehabilitáció -, miként tették elődeink és mit gondolunk mi ma erről a kérdésről.  Hallhattunk a fenntartói elképzelésekről, az EGYMI intézményegység további tervezett útjáról, a sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók ellátásáról. Végül szó esett a jelenkorról, a napi kihívásokról, kerestük a válaszokat, milyen is a hatékony, kollaboratív, 21. századi iskola.

A kora délutáni órákban megérkeztek volt dolgozóink, tanítványaink, és egyre többször hallatszott: “Meg tetszik ismerni?”

A szomatopedagógusok is találkoztak ezen a napon, nemcsak egymással, hanem a régi “államvizsga-bizottsággal” is. Elindult a kerek asztal melletti jóízű beszélgetés a szokásos világmegváltással.

További szöveg helyett meséljenek erről a napról a képek itt és a fotógalériában: https://www.mozgasjavito.hu/2018/12/03/tarva-var-2018/

A tartalmas élménygazdag napért köszönet illeti a Szervezőket!

Nagyné Fatalin Andrea
szomatopedagógus