A 8. és 11. évfolyamos diákok betekintést nyerhettek az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményébe. Ez a könyvtár hatalmas! Belépéskor azt sem tudtuk, hogy melyik emeltre érkeztünk. Itt az ember időben és térben is eltéved.

Mielőtt bementünk volna a kiállítótermekbe, a tárlatvezető hölgy egy képfelismerő „órát” tartott nekünk. A gimnazisták nagyon sok képet beazonosítottak. Kezdetét vette az időutazás! A kiállításon régi kódexeket, könyveket láthattunk. Megnéztünk egy óriási földgömböt, amelyet a második világháború idején készítettek.

Én még sosem jártam ebben a könyvtárban. Nekem a több mint ötszáz éves kódexgyűjtemény tetszett. A darabok egy része soha nem volt restaurálva! Mindig is érdekelt a Mátyás-corvinák története. Ami nekem még újdonság volt, az a térképtárban kiállított katalógus nevű fióksorozat. Rá is ragasztottam a „régi Google” becenevet. A régmúlt időkben ennek a fióksorozatnak köszönhetően lehetett megtalálni a könyveket egy könyvtárban. Márpedig egy ilyen monumentális helyen ez nem lehetett egyszerű feladat.

Nagyon különleges élmény volt a középiskolásokkal elmenni erre a kiállításra! Remélem, legközelebb a híres kéziratok gyűjteményét is láthatjuk!

Beszámoló: Kalló Sára
Fotók: Lengyel Roland