2018 óta február 22-én ünnepeljük országszerte a Magyar Parasport Napját.  Ez a nap számunkra kiemelt jelentőséggel bír, több szempontból is. Nagyon sok parasportoló, paralimpikon került már ki eddig is intézményünkből, rengetegen sportolnak jelenlegi diákjaink közül is, és Intézményünk jogelődje ott volt már a kezdeteknél: 1970. február 22-én a Mozgásjavító Általános Iskola tanárai, sportolói, diákjai alapították meg a mozgássérültek első sportklubját, amelyet Halassy Olivér kétszeres olimpiai bajnok – lábszár amputált – vízilabdázóról neveztek el. Ezzel kezdetét vette a hazai és később a nemzetközi parasport szervezeti rendszerének kialakulása is.

Természetes tehát, hogy csatlakoztunk a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által életre hívott Lélekmozgató programhoz. Ennek keretében filmvetítést szerveztünk diákjainknak: A csodafedezet című, Halassy Olivér életéről szóló dokumentumfilmet néztük meg. A vetítésen részt vett Kiss Gergely, a film producere, Illés Fanni, paralimpikon úszó, Kézdi Réka és Szűcs István kollégáink, szintén paralimpikon úszók. Külön büszkeség számunkra, hogy István alakította Halassy Olivért a filmben!

A film végigkíséri Halassy életútját, megszólaltatva lányát és számos, a sporttal, az úszással és a vízilabdával foglalkozó szakembert. Mindannyian egyetértettek abban, hogy Halassy kiemelkedő sportpályafutása az épek között mintaértékű példa volt az akkori sportolni vágyó mozgáskorlátozott és a mai ifjúság számára egyaránt. Hasonló volt az üzenete a vetítést követő beszélgetésnek is: vendégeink meséltek saját életükről, küzdelmeikről, példát állítva elénk kitartásból, elszántságból, céltudatosságból.

Köszönjük vendégeinknek, hogy elfogadták meghívásunkat és együtt ünnepelhettük a Magyar Parasport Napját.