Iskolánk tanulói Ádám Bianka, Berta Krisztina, Fésűs Máté és Piák Barnabás Barsy Anna tanárnő irányításával az elmúlt néhány hónapban egy speciális mérőműszerrel, a myDAQ-kal ismerkedtek meg. Hogy mitől olyan különleges ez a készülék? Attól, hogy bármilyen virtuális mérőműszert létrehozhatunk vele, ha a mérendő mennyiséghez olyan szenzort használunk, melynek jeleit feszültségváltozásként tudjuk érzékelni. Ehhez eszközünket programoznunk is kell egy Labview grafikus program segítségével.
A készülékkel mértünk gravitációs állandót, megvizsgáltuk a szabadesés úttörvényét ejtőzsinór segítségével, az egyenletes körmozgást fidgetspinner-rel vizsgáltuk, míg a termikus egyensúlyhoz kihasználtuk a lehetőséget és nem csak táblázatban gyűjtöttük össze a mérési adatokat, hanem valós időben grafikusan is ábrázoltuk.
A myDAQ-hoz egy pályázat révén jutottunk és bár nem kerültünk a nyertesek közé, az eszközt gyártó cég, a National Instrument érdemesnek talált bennünket arra, hogy méréseinket egy kis rövidfilmben megörökítse. A film bemutatójára a múlthéten, a 62.Fizikatanári Ankéton került sor, ahol kb. 120 fizikatanár előtt bizonyíthattuk be, hogy a mozgásjavítós diákok a természettudományokban is helyt tudnak állni.
Köszönjük az NI-nek és az Eötvös Lóránd Fizikatársulatnak, hogy lehetőségünk volt megismerni ezt a kitűnő mérőeszközt, a myDAQ-ot.