A Mexikói út 60., 63-64. és a Columbus utca 46. számú telkek által határolt területen zajlott le 1944. december 3-án a zuglói nyilasok egyik leghírhedtebb tette. Az itt működtetett, ekkor már több mint 3000 menekültnek helyet adó táborban történt vérengzésnek zsidó üldözöttek és sérült gyerekek is áldozatává váltak.

A telken található Lajta-házban a világháború alatt az Izraelita Siketnémák Országos Intézete működött, a háborút követően pedig a Nyomorék Gyermekek Otthonának növendékei költöztek be. Az épület ma is a Mozgásjavító mozgáskorlátozott óvodásainak és diákjainak biztosít helyet, így erkölcsi kötelességünknek érezzük e tragikus esemény áldozatainak emlékét megőrizni, és itt tanuló diákjainknak azt továbbadni.
Az 1944-es események 75. évfordulója alkalmából december 3-án koszorúzást szerveztünk a Mexikói 60. szám alatti épületünk falán elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezésen részt vett Horváth Csaba, Zugló Polgármestere, Dr. Házlinger György, a Közép-Pesti Tankerület igazgatója és Vermes Péter úr, aki gyermekként átélte a tábor borzalmait.
A megható és elgondolkodtató visszaemlékezés és a beszédek után a vendégekkel és gimnazista diákjainkkal megkoszorúztuk a Lajta-ház falán található emléktáblát, és kavicsokat helyeztünk el az áldozatok emlékére.

És hogy mi számunkra a megemlékezés legfontosabb üzenete? Az, hogy a korszak borzalmai sose merüljenek feledésbe és sohase ismétlődjenek meg!