Szakmai konferencia a Mozgásjavítóban.

2019. december 7-én a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a MAGYE Szomatopedagógiai Szakosztálya és a Szomatopedagógiai Műhely közös szervezésben szakmai konferenciát tartott intézményünkben „Együttműködésben a jövő!” – új szerepekben a szomatopedagógia címmel. A rendezvényre az ország egész területéről érkeztek az érdeklődő szakemberek, melynek központi témája idén a súlyosan mozgáskorlátozott gyermekek hazai ellátásának formái, lehetséges megoldásai voltak.

A konferencia nyitásaként köszöntők hangzottak el Locsmándi Alajos intézményvezetőtől, Dr. habil Papp Gabriellától, a BGGYK új dékánától, majd Dr. Lénárt Zoltántól, a MAGYE Szomatopedagógiai Szakosztályának vezetőjétől.

Az előadások sorát Dr. Medveczky Erika, a Budai Gyermekkórház főorvosa nyitotta „Az SMA ellátás hazai gyakorlata„ címmel. A főorvos asszony beszélt az SMA betegségről, típusairól, a terápiákról valamint a gyógyszeres kezelésekről, azok jelenlegi és várható hatásairól. Ezt követően két kollégánk előadása következett: Gasparicsné Csillag Ágnes „Célok és kihívások”, majd Sárközi Judit „Kihívások és megoldások” címmel. Mindketten az egyre súlyosabb mozgásállapotú tanulók mozgás és oktatás területén jelentkező nehézségeiről és azok lehetséges megoldásairól beszéltek.

A plenáris rész után szekciókban folytatódott a munka.
„De ki az a szomatopedagógus?!” szekcióban közös gondolkodás indult el a szomatopedagógia jelenlegi feladatkörének, szerepének, módszereinek korszerű, tudományos megfogalmazásának témakörében.
„És még mihez értsek?” a szekció központi témája a különböző társuló fogyatékosságok és a szomatopedagógiai ellátás összekapcsolása, a már létező jó gyakorlatok bemutatása, a célok megvitatása, a szemlélet sajátosságai voltak.
„Együttműködésben a jövő!” a műhelymunka célja volt a szomatopedagógiai tevékenységet végző intézmények közötti együttműködések erősítése, valamint a hálózatosodás és tudásmegosztás elősegítése.

A konferencia zárását követően szomatopedagógusok évfolyam-találkozóira került sor, mely során lehetőséget kínáltunk a különböző évfolyamokon végzett szakemberek számára a személyes találkozásokra, beszélgetésekre.

Köszönjük Zugló Önkormányzatának a program megvalósításához nyújtott anyagi támogatást.