A felső tagozat legfiatalabbjai, az 5.a-sok szerdán (2020. szept. 9-én) egy érdekes időutazáson vettek részt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontban. Az ősmaradványokat bemutató színvonalas kiállítás a fiatalabbak számára egyértelműen a magyar Jurassic Park. A cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a területet elpusztító vulkáni tufa áradatában megkövesedett maradványok 20 millió éves emlékhelye kábulatba ejtett bennünket.
A geológiai tanösvény végén – amelyet csak túravezetővel látogathattunk meg – az őslábnyomos területen hologramos vetítés segítségével mutatták be a sok millió évvel ezelőtt a területen élő állatokat.

A séta során először a cápafogas sekélytengeri rétegekkel találkozhattunk, majd az Ipolytarnócot híressé tévő megkövesedett fával, végül pedig a vulkáni katasztrófa miatt megmaradt ősállat lábnyomos területre értünk. A program legvégén 4D-s moziban idézhettük fel a több millió évvel ezelőtti világot.

Nem volt könnyű a terep, de az élmény szuper!