A húsvéti szünetet követően, sonkával és tojással teli hassal, hacsak virtuálisan is, de visszatértünk iskolánkba, és 2021. április 7-9-ig online tanítás nélküli munkanapokat szerveztünk.

Az első napon egy szakmai előadássorozat zajlott, melyet vendégelőadóink tartottak. Első vendégünk dr. Szekeres Ágota volt, aki az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézetétől jelentkezett be hozzánk. Az előadás a tanulási nehézség, gyengeség, zavar és akadályozottság fogalmi áttekintéseire, valamint a támogató pedagógiai módszerek ismertetésére épült.

Dr. Szekeres Ágota mellett Jenei Andrea, a Józsefvárosi EGYMI vezetője és Szeitz Mónika, a Józsefvárosi EGYMI tanára mesélt a saját iskolájukban bekövetkezett változásokról, tapasztalataikról. Prezentációik “A tanulás szintjeinek tervezése és a megvalósítás lépései, folyamata az elkülönítetten nevelő-oktató általános iskolában” és az “Ép értelmű és enyhe értelmi fogyatékos tanulók együttnevelésének tapasztalatai” címeket viselték.

Az ezt követő két napban sok érdekes műhelymunka közül szemezgettünk, és olyan csoportos foglalkozásokon vehettünk részt, ahol a pedagógus kollégáink előadásaiból merítkezhettük. Többek között olyan témák kerültek fókuszba, mint a VEKOP pályázatunk eredményei, az innovatív robotizációs megoldások és a Gamification megjelenése, használata a tantárgyakban, vagy a digitális oktatást segítő platformok bemutatása, különböző praktikák elsajátítása. De megismerkedhettünk a kreatív feladatlapkészítéssel, és tanulhattunk a lelki immunerősítésről self-care módszerekkel. Sor került a gyermekvédelem bemutatására az iskolában, és felfedeztük a Woodcock-Johnson Kognitív Képességek Teszt működését. Készült prezentáció a látássérültségről, a látássérült gyermekek neveléséről az óvodában, és beleleshettünk a mesterprogram rejtelmeibe is.

A céljaink között szerepelt, hogy az egymástól való tanulásnak, együttműködésnek is teret adjunk.

A tanítás nélküli munkanapokat április 9-én délután zártuk az I. Mozgásjavító TeachMeettel. A TeachMeet (tanári találkozó) a tanárok TED-je. Az eseményen az előadók 3-5 perces rövid bemutatókban ismertethették ötleteiket, illetve azokat az új módszereket, melyeket a digitális oktatás során használtak. A programsorozattól egy közös Bingo Party-val búcsúztunk. A Bingo győzteseinek csokoládéval, a TeachMeet-en közreműködő kollégáknak pedig az édesség mellett kuponokkal is kedveskedtünk a naplónyitáshoz. 🙂

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt és az együttműködést!