Szalkszentmártonban és Ráckevén jártunk. Csodás napsütésben, igazi jó időben telt a napunk.

Szalkszentmártonban, a Petrovics-házban, ami eredetileg Petőfi Sándor édesapjának a mészárszéke volt, a Petőfi Kiállításon megborzongtunk a tagló láttán, húskampókon, a vérrel festett falakon.

Sétáltunk a régi falak között, ahol Petőfi is, és ahol 112 verset írt röpke egy év alatt.

A szabadkéményes konyhában elképzeltük, hogyan is főzött családjának és vendégeinek a költő édesanyja, szinte érezni lehetett, milyen nehéz is volt a megélhetésük.

Megtudtuk, hogy az “Új a csizmám, a szögre van felakasztva” c. népdal a valóság, tényleg egy szögre lógatták a csizmákat.

Fateknőben kenyértésztát dagasztottunk, megnéztük, milyen is a kovász. Tudjuk már, honnan indult a „Fekete kenyér”. A zsíros kenyér mellé almafröccsöt is ittunk.

Majd egy érdekes új technikával gyertyát is díszítettünk, igaz, kicsit “para” volt az égő gyertya fölött melegíteni a kiskanalakat. A meleg kanáltól könnyen megolvadt a viasz és rátapadt a Petőfi-mintás papírszalvéta.

Csodálatba ejtett minket a jégverem, ahol júniusig meg tudták őrizni a jégtömböket.

Kirándulós napunk délutánja is nagyon érdekes volt. Ráckevén megálltunk, egy hajómalmot néztünk meg. Egy kedves idős molnár szeretettel beszélt a szakmájáról, szemmel -és füllel- lehetett követni a búza útját attól a pillanattól kezdve, hogy beleöntötték a garatba, egészen a finomlisztig.

Megtudtuk, hogy ebbe a malomba nem jönnek egerek – vagy az óriási vasmacskától, vagy a sok víztől félnek.

Ráckevén élt az igazi Kukoricza Jancsi, róla is megemlékeztünk.

Jót fagyiztunk, és ezek után igen jó hangulatban telt a hazaút is.