„Művelni nap-nap piciny csodákat,
sosem sokallva értük az árat,
bajokat, hátrányt előnyre váltva,
soha feladva, soha kiszállva,
Sok leleménnyel, fátummal víni
távoli célt is elérni, hinni…”
(Böhm András)

Dr. Derera Mihály televíziós újságíró, fordító, cégmenedzser, tanár. Egyik munkatársa azt mondta róla, mindig ott van, ahol probléma merül fel a mozgáskorlátozottakkal kapcsolatban. Élete, tevékenysége igazolja ezt az állítást.

A MEOSZ megalakulásakor fiatalos lelkesedéssel vetette bele magát az érdekvédelmi munkába. Iskolánk (Mozgásjavító EGYMI) megismerése is ilyen módon történt. Megtudván, hogy a Mexikói út 60. szám alatti intézményben végre lenne pénz a főlépcsőházba liftet építeni, de a Műemléki Felügyelőség nem engedélyezi, kamera elé ültette a műemléki főembert. „Ön szerint mi a fontosabb, a műemléki épület kopár lépcsőházának látványa, vagy az, hogy a mozgássérült gyerekeket sokszor ölben viszik egyik emeletről a másikra?” –kérdezte a szigorú hölgyet. „A gyerekek.” – válaszolta elhaló hangon, s a TV Híradó riportjának leadása után napokon belül megvolt az építési engedély.

Sokoldalú tevékenységének többször is haszonélvezője volt a Mozgásjavító.

1998-ban ő szerkeszti a „95 év a mozgáskorlátozott gyermekek szolgálatában” című könyvet az iskola történetéről.

2007-ben, mint a MEOSZ Oktatási Továbbképző és Távmunka Intézet Főigazgatója nemcsak felveszi a tanfolyamra, hanem elintézi egy súlyos mozgásállapotú, állami gondozott, elballagó tanítványunk díjmentes szállítását az egészségügyi gyermekotthonból a távoktatásra. 2010-ben és 2011-ben fogadja iskolánk 9. osztályait. Kitűnik a szándék: utánpótlást nevelni az érdekképviselet számára.

Mégis iskolánk a legnagyobb támogatást, segítséget Derera Mihálytól azzal kapta, hogy 1993-ban a tantestület alapítványának, a Zsótér Pál Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségét elvállalta, és 20 éven át hatalmas eredménnyel végezte a kurátorságot.

1994 – Az alapítvány először oszt Zsótér Pál érdemérmet a felnőtteknek. Feltűnést kelt az elnök laudációja, ahogyan egy tanítvány lelki finomságaiból következtet valamikori tanára pedagógiai kvalitásaira. Ettől kezdve a tantestület kíváncsian várja, hogy a következő kitüntetett bemutatásakor milyen beszédet mond. Hol a széleskörű műveltség, hol a javaslatok alapos tanulmányozása teszi élvezetessé, illetve hitelessé ezeket a megszólalásokat.

Nagy aktivitással és ügyességgel igyekszik munkatársaival a tervezett célokhoz megszerezni az anyagi eszközöket: Zsótér gyermek és felnőtt díjak, illetve ösztöndíjak előteremtése, pedagógus pályázatok dotálása, rámpa vásárlása, anyagi támogatás biztosítása a gyerekek táboroztatásához, külföldi tapasztalat-cserékhez, diákok külföldi tanulmányútjához, múzeum-és színházlátogatásukhoz. Elektronikus írógépet, később számítógépet adott a mozgásállapotuk vagy anyagi helyzetük miatt arra rászoruló fiataloknak. Anyagi feltételek előteremtése a Játék Határok nélkül Euró-integrációs hét megrendezéséhez. (1995, 2003)

1995 -ben rendezi először a „Játék Határok Nélkül”-t a Mozgásjavító. Az elnök úr minden rendezvényen ott van.
1993 óta Derera úr részt vesz az iskola életében, például a jubileumi vetélkedőkön, ünnepélyeken, sportrendezvényeken.
2007 – Ott ül „Diákotthonunk 50 éve” című jubileumi vetélkedő zsűrijében.
2012 – Már szinte magától értetődik, hogy alapítványunk névadójának 100. születésnapja tiszteletére rendezett vetélkedőn ő a zsűri elnöke.
2006, 2012 – Avatott médiaszakemberként értékeli, fejlesztő bírálattal illeti a diákok által készített riportokat.
A kuratórium létrehozza a „lakóotthont” azaz „tréning lakást”(2003), melynek tulajdonosa és fenntartója is az alapítvány, a diákok önállóságra nevelése céljából.

Munkáját köszönjük, emlékét az elért eredményeiben is őrizzük!