2021. október 8-án és 9-én a Mozgásjavító EGYMI, a Vakok Állami Intézete, a Bethesda Gyermekkórház és a KórházSuli Alapítvány közreműködésével megrendezésére került az “Esélyegyenlőségi napok” programsorozat a városligeti Millennium Házában. Az esemény fővédnöke Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára volt.

A rendezvény helyszínének kiválasztása is szorosan kapcsolódik az esélyegyenlőséghez, hiszen a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult fejlesztések, – többek között a Millennium Házának felújítása – az egyenlő hozzáférhetőség, az akadálymentesség jegyében valósultak meg.

Az esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet azokra a mindennapi akadályokra, amelyekkel a fogyatékkal élőknek kell megküzdeniük. A kihívások bemutatásai interaktív foglalkozások keretein belül valósultak meg, ezzel is segítve a fogyatékkal élők integrációját a többségi társadalomba.

Az első napon szemléletformáló programok várták az osztályokat és a pedagógusokat, míg a második szakmai napon a témában érintett, és az esélyegyenlőség iránt érdeklődő családokon volt a fókusz. Gyerekek és felnőttek is egyaránt találhattak számukra érdekes elfoglaltságot, a Rózsakertben a zenés/színházas foglalkozásoktól kezdve más, kreatív művészeti workshopokig, mint a hangszerkészítés újrahasznosított alapanyagokból. A jelenlévők részt vehettek egy magyar nyelvű tárlatvezetésen, és mélyebb betekintést nyerhettek a rendezvény megvalósításban szerepet vállaló intézmények munkájába, így közelebbről megismerhették a Mozgásjavító EGYMI-t is.

Bízunk abban, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések, szemléletformáló programok hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben a fogyatékkal élők elfogadása egyre nagyobb, míg az előttük álló akadályok száma egyre kisebb lesz.