Október 18-19-én spanyol partnereink szervezésében vehettünk részt egy kétnapos digitális szakmai programon. Bevezetésként elkalauzoltak minket a csodálatos Spanyolországba, legnagyobb sajnálatunkra csak filmen és képeken gyönyörködhettünk benne. Majd kezdetét vette a kétnapos közös munka.

Megismerhettük a spanyol oktatási rendszert, különös tekintettel az inklúzióra. Az ezt követő műhelymunka során minden ország készített egy prezentációt a helyi rendszerről és bemutatta azt a többieknek.

Rövid szünet után Donatella Donato professzor előadásában betekintést nyerhettünk egy különleges projektbe, ami a roma fiatalok integrációjával, támogatásával, tanításával foglalkozik. A résztvevő gyerekek által készített kisfilmek, a helyszíneken készült képek közel hozták hozzánk a szakemberek munkáját. Különösen tanulságos volt, amikor partnereink a saját jó gyakorlataikat mutatták be ebben a témakörben.

A második napon megismerhettük azokat a szolgáltatásokat, melyeket felnőtt látássérült személyek vehetnek igénybe Spanyolországban. A látássérült előadók nemcsak a rendszerről adtak áttekintést, hanem mindennapi praktikákat, a saját életükben is jól működő támogató eszközöket is bemutattak. Felfedezhettük okos telefonjaink akadálymentesítésére szolgáló applikációit, összehasonlíthattuk digitális módszertani eljárásainkat, eszközeinket.

Végül spanyol partnerintézményünk mindennapjait ismerhettük meg egy rendkívül színes, magával ragadó előadásban.

A két tartalmas nap során nemcsak nemzetközi partnereinkkel, de egymással is sokat beszélgettünk, ötleteltünk, amiket bízunk benne, hogy később be tudunk építeni napi gyakorlatunkba.

A találkozóra a The Why and the Way Erasmus+ stratégiai együttműködés keretében került sor.