A 2021/22-es tanév a Mozgásjavítóban sok más zuglói óvodával és iskolával együtt, a tanulás mellett, játékos klímavédelmi vetélkedővel indult.

Ma már mindenki tudja, hogy mindennapi döntéseink és szokásaink nagyban befolyásolják bolygónk élhetőségét. A vetélkedő során iskolánk a klímabarát életmód felfedezésének színterévé vált.

Kreatív módon, játékosan tanulhattunk a klímaváltozás komoly és összetett kérdéseiről – gyermekek, szülők, oktatók egyaránt.  A javasolt 22 féle feladatból 15-ben vettünk részt, 6 általános iskolai osztály és 2 kollégiumi csoport gyűjtötte szorgalmasan a pontokat. Megvizsgáltuk az ökolábnyomunkat (jó nagy….), és gondolkodtunk azon, hogyan lehetne csökkenteni. Terveztünk klímavédelmi plakátot, varrtunk bevásárlózsákot, készítettünk zajtérképet. Megdöbbenve láttuk, mennyi hulladékot termelünk az osztályban. Beszélgettünk az élelmiszerpazarlásról, nevelgettünk növényeket az ablakban. A Magyar Madártani Egyesület munkatársai érdekes előadásán megtudtuk, hogy miért és merre repülnek a gólyák, mitől különleges a bagoly tollazata. A WWF önkénteseivel a Rákos-patak élővilágát ismertük meg. A ruhacsere szinte mindenkit megmozgatott, a Sulizsák programban 32 100 Ft-ot gyűjtöttünk. Ezt a pénzt a diákönkormányzat használja majd fel. A műanyag újrahasznosítás témakörben készültek flakonokból, palackokból ceruzatartók és virágtartók is.

Készültek riportok a húsmentes életmódról, de verset is írtunk, sőt, volt, aki megzenésítette azt.

Leírni és olvasni talán sok volt mindez, ám mi nem éreztük így, mert érdekes, változatos feladatok voltak, amik megmozgatták a fantáziánkat. A versenyben ugyan nem mi nyertünk, de megértettük, hogy a klímavédelem a mi ügyünk is! Folytatjuk!

A ZUGLÓ KUPA KIADTA A FELADATOT:
ÍRJUK TELE VERSSEL EZT A FÜZETLAPOT! 

A TÉMA NAGYON IDŐSZERŰ,
KLÍMA-VERS LESZ, NAGYSZERŰ!

KEZDJÜK HÁT A VERSET,
MENTSÜK MEG A FÖLDET!

TISZTA LEGYEN A LEVEGŐ,
LEGYEN HÁT HOZZÁ AKARATERŐ!

A KEREKESSZÉK BENZINT NEM FOGYASZT
TE MEG BICIKLIZZÉL SOKAT!

NE LEGYÉL SZELEKTÍV AGYÚ,
FIGYELJ, HOGY CSOMAGOL ANYU!

HAGYJA AZ ALUFÓLIÁT A CSUDÁBA,
AZ UZSI KERÜLJÖN A DOBOZBA!

FOGY A FÖLDÜNK VÍZKÉSZLETE,
KÁD HELYETT TUSOLNI KELLENE!

LASSAN BELEFULLADUNK A RUHÁBA,
NE VÁSÁROLJ HIÁBA!