Gimnáziumunk néhány tanulója az elmúlt héten részt vett a Telex Akadémia workshopján. 2023. január 23-án délután elméleti foglalkozást tartottak, majd a következő nap délelőttjén egy gyakorlati feladattal vezettek be minket az újságírás világába.

A hétfő délutánunkat a színházteremben kezdtük, ahol az alap kommunikációs, újságírói fogalmakkal ismerkedhettünk meg. Emellett bemutatták a média szakszerű használatát és a platformok típusait. Megtanulhattuk többek között azt is, hogy mitől jó egy hír, mikor és kinek lesz értékes, mi a különbség a tény, vélemény és a megalapozott vélemény között, hogyan lehet eligazodni a cikkek rengetegében. A Telex csapata végtelenül kedves, nyitott és segítőkész, így a kérdéseinkre is választ kaphattunk.

A kedd reggelt egy szerkesztőségi megbeszéléssel nyitottuk. A fotósok, videósok és az újságírók is megkapták a feladatukat az aznapi terepgyakorlathoz, ismertettük egymással az információkat és elindultunk a Mexikói úti metrómegállóba. A célunk egy cikk írása és videó készítése volt a budapesti akadálymentes tömegközlekedés helyzetéről, járókelők, illetve személyes vélemények alapján. A fotósok és videósok először felmérték a helyszínt, majd csatlakoztak az újságírokhoz, akik az utca emberét kérdezték a témáról. Sikeres véleménykutatással indultunk vissza, ami után kezdetét vette a szorgos munka. Égtek a billentyűzetek, szerkesztőprogramok a kezek alatt. A cikket és a videót is sikerült egy nagyon igényes, odafigyeléssel készült tartalommá varázsolnunk. Természetesen, ez segítség nélkül nem jöhetett volna létre. A napot és a kurzust összegzéssel és pozitív élményekkel, tapasztalatokkal zártuk. Nagyon szeretnénk, ha lehetne egy következő alkalomra is lehetőség.

Cikk: Hajdu Lili (Mozgásjavító)
Képek: Huszti István, fotóriporter (Telex)