2023. március 11-én a második résszel, vagyis a gimnáziumi korosztállyal folytatódott a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Köznevelésért Felelős Államtitkárság támogatásával megrendezett Országos Versmondó Verseny, mely csatlakozott a Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójára rendezett eseménysorozathoz, valamint a „Himnusz éve” megemlékezésekhez, illetve a „Petőfi” bicentenáriumhoz. A programot ezúttal is Juhász Ferenc költő lánya, Juhász Anna nyitotta meg. Az ország különböző helységeiből több mint 100 középiskolás tanuló jelentkezett erre az alkalomra, így ahogyan 2 héttel ezelőtt is a nagy létszámra való tekintettel külön versenyeztek az évfolyamok.

Iskolánkból Marosi Bence 10. osztályos tanulónk, tapasztalt versmondónk jelentkezett a felhívásra. Ezen az évfolyamon 30 fiatal indult, olyanok, akiknek már van tapasztalatuk, és eredményük különböző szervezésű és rangú versmondó versenyeken.

A zsüri – mint két héttel ezelőtt – neves színművészekből állt. A tizedikeseket Götz Anna, Sajgál Erika, Farkasházi Réka és Hajmási Dávid értékelték nagyon kritikusan. A szempontsor ugyanaz volt most is, mint az előzőekben:

– tiszta, érthető beszéd

– értő versmondás

– átélt előadásmód

Bencénél külön kiemelték a kiváló versválasztást, mellyel önazonosulni tudott. A helyes beszédtechnikát, valamint a vers olyan érzelmi átadását, ami a lelkekig hatolt, és a tekintetét, melyben idézem Farkasházi Réka szavait: “A tekintetedben a fél világ benne volt, ha nem az egész.”

Bence a szavalatával (Ady Endre: Hiszek hitetlenül Istenben) a 8. helyezést érdemelte ki.