A 9.A osztály május utolsó napján egy tanulságos és tartalmas kirándulás keretében látogatta meg a Fiumei úti sírkeretet, amely a Nemzeti Örökség Intézetének is otthont ad.  Ez a hely egy hatalmas park, számtalan különleges szoborral és síremlékkel. Túravezetőnk, Farkas Edit jóvoltából az emlékművekkel megelevenedtek a történelem és az irodalom kiemelkedő nagyjainak történetei, így például a Petőfi család sírhelyén „ismerősként” hallottunk Szendrey Júliáról, akinek a munkásságát néhány hete Horváth Kasszandra és Juhász Bogi kutatásaiból ismerhettük meg. A mauzóleumok díszes, monumentális épületei történelmi nagyjaink, például Kossuth Lajos nagyságát testesítik meg.

A nap fontos elemét jelentette, hogy gimnazistákként a helyszínekre jutáshoz a tömegközlekedés eszközeit használtuk, a szabad program keretében a találkozási ponthoz önállóan kellett eljutnunk, de a visszatérés is különböző utakon/közlekedési eszközökön történt.

A délutáni program során a Terror Háza Múzeumba látogattunk, ahol a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak sorsát ismerhettük meg. A múzeum 20. századi hiteles dokumentumokkal tárta elénk a történelem korabeli eseményeit. Az alagsor börtön/kínzó/akasztó helyiségei hátborzongató élményt nyújtottak.

Összességében egy nagyon tanulságos, élményekben gazdag napot tudhatunk magunk mögött.

Barsy Anna osztályfőnök