A franciaországi Nizzából érkeztek hozzánk kisgyermeknevelő hallgatók és tanáraik.

2024.03.26-án hat kisgyermeknevelő hallgató és kettő kisérőtanár látogatta meg a Mozgásjavító EGYMI-t. A vendégek a Franciaországi Nizza városából, a HÉTIS nevű felsőoktatási intézményből érkeztek hozzánk. A HÉTIS Főiskola, kisgyermeknevelő alapszakon képez szakembereket. Az alapképzés elvégzése után a hallgatóknak lehetőségük van még szakirányú továbbképzésekre is pl. sérült gyermekek nevelése-oktatása szakirányon.

Az idelátogató hallgatók a Magyarországi 0-7 éves korosztály nevelési -oktatási rendszere iránt érdeklődtek.

Bemutató előadásunk során megismerhették a magyar korai intervenció rendszerét, a korai felismeréstől a diagnosztikáig, valamint a tipikus és az atipikus mozgásfejlődésmenetet.

Megemlítettünk néhány fejlesztő módszert, melyet a korai fejlesztés során alkalmazunk. Ismertettük a magyar Pedagógiai Szakszolgálat rendszerét , tevékenységi köreit, feladatait.

Az előadás második részében a sérülésspecifikus gyógypedagógiai óvodákról volt szó, majd ezután közelebbről is betekintést nyerhettek a Mozgásjavító EGYMI Óvodai részlegébe.

Az előadás végeztével a vendégekkel átmentünk az óvodai intézményegységbe, ahol a francia hallgatók nagy szeretettel ismerkedtek a gyermekekkel. A csoportszobákat is megnéztük, ahol a napirend és az évszakfal is nagyon tetszett nekik.

A továbbiakban az intézményben tettünk egy sétát. Megtekintettünk a mozgásfejlesztő szobákat, az uszodát, a Snoezelen és a sószóbát.

A bemutató előadás és az intézmény látogatás során, a hallgatók nagyon aktívak és motiváltak voltak. Záporoztak a kérdések a tipikus és atipikus mozgásfejlődéssel, a fejlesztő módszerekkel kapcsolatban.

A látogatás végén, majd későbbi visszajelzés alkalmával is kifejezték, hogy nagyon hasznosan töltötték intézményünkben ezt a délutánt és hálásak, hogy magyarországi tanulmányútjuk során megismerhették a 0-7 éves korosztály nevelési -oktatási struktúráját és meglátogathatták a Mozgásjavító EGYMI-t.

Csepregi Erika gyógypedagógus, mozgásterapeuta