PARTNEREK
Bocciaboccia1

A Mozgásjavító Általános Iskolában 25 éve játszanak bocciát. Intézményünkben rendezték az első Országos bajnokságot (1995) ebben a sportágban. Korábbi kollégánk, Péter Erika nevéhez fűződik az eredetileg dobó-gurító játék bevezetése iskolánkban, és elterjesztése az országban, ezzel sportolási lehetőséget adva azon gyermekek számára is, akik mechanikus vagy elektromos kerekesszékkel képesek csak önálló helyváltoztatásra.

Az elmúlt 11 évben nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy Sportegyesületünkben (MDSE) újra felélesszük a boccia hagyományait, boccia csapatot szervezzünk.  A 11 évvel ezelőtti 2 fő játékoshoz képest jelenleg 16 kategorizált boccia játékosunk van, szakköreinket 22 mozgáskorlátozott gyermek látogatja, 6 mozgásnevelő (gyógytornász, testnevelő, szomatopedagógus) tart foglalkozásokat, csoportonként hetente 6×1 órában. Külön edzéseket tartunk a dobó-gurító játékosoknak, valamint a rámpával játszóknak. Egy-egy edzésen maximálisan 6-8 fő vehet részt, mert csak így tudjuk biztosítani a gyermekek számára az intenzív gyakorlást, ami a megfelelő számú gurítást, korrekciót, technikai- taktikai megbeszélést is magába foglalja.

2007-től minden év nyarán boccia edzőtábort szervezünk, ahol intenzív gyakorlással, a szabályok tudatosításával készülhetünk az elkövetkező versenyidőszakra. Az edzőtáborok nemcsak a gyermekek számára, hanem az edzők számára is továbbképzést jelentenek, hiszen ekkor több idő van a néha 2-3 órás edzések alkalmával a feladatok továbbgondolására, színesítésére. Ezeket a feladatokat a későbbi években bővítettük, majd egymásra építettük. Kialakult egy fokozatosan egymásra épülő feladatrendszer, amiben már a kezdő játékosokat is be lehetett vezetni a játékba, haladó szinten pedig összetett edzést lehet tartani feladat kombinációkkal, játékszituációk kiemelésével, megoldásával.

Sportolóink a tudatosan felépített munka eredményeképpen egyre jobb eredményeket értek el a hazai versenyeken. A hazai és külföldi (évi 4-6 alkalom) versenyeken való induláshoz szükséges a gyermekek kategóriába sorolása, melyet kizárólag erre kijelölt szakember végezhet. 2006-tól évente bővül a kategorizált versenyzőink száma.  Jelenleg 10 BC 3-as (rámpával gurító) játékosunk, 6 fő BC4, 3 fő BC2, 3 fő BC5 (Open) kategóriába sorolt versenyzőnk van. Közülük az elmúlt években többen Felnőtt Országos Bajnok, Felnőtt Magyar Bajnok, és Felnőtt Vidék Bajnok 1- 3. helyezést szereztek. A BC4-es kategóriában versenyező gyerekeknek komoly ellenfelei vannak a felnőtt magyar mezőnyben, hiszen olimpikon boccia játékosokkal is meg kell küzdeniük a hazai mezőnyben, ami igen nagy kihívás számukra. A külföldi versenyeken való részvétel alapja a hazai versenyeke való kiváló szereplés. A tavalyi évben (2015) az MDSE boccia csapata két külföldi versenyen vett részt. Egyrészt Szlovákiában, Liptovsky Janban a Tátra Kupán versenyeztünk először öt különböző országból érkező játékosokkal. A Varasdon megrendezett European Paralimpic Youth Games-en a BC3 kategóriában versenyzőink kiválóan szerepeltek, Abramov Daniel 1. helyezett lett, Murguly Elemér pedig a dobogó 3. fokára állhatott fel. Ugyanezen a versenyen a BC4 kategóriában Szabó Alexandra 3. helyezést ért el.

Kidolgoztunk egy új versenyrendszert, melynek célja az általános iskolás mozgáskorlátozott gyermekek bevonása a játék ismeretébe, páros verseny formájában, gyermekekhez illeszkedő szabályok keretében. 2010-től megrendezzük a Mozgásjavító Mini Boccia Bajnokságot. Évente két alkalommal az iskolai tanévhez illeszkedően őszi és tavaszi fordulóból áll a versenysorozat, az ország 5 intézményéből neveznek gyerekek (60 fő). A kétfordulós páros gyermekversenyünk a hazai utánpótlás bázisa Magyarországon.

Mivel a boccia paralimpiai sportág, reméljük Tokióban már mi is ott lehetünk iskolánk sportolóival.

Játékleírás:

A boccia szabályait eredetileg 1980-ban, Dániában dolgozták ki, központi idegrendszeri (CP) sérültek számára. Az atlantai olimpia (1996) óta már más sérüléssel rendelkező emberek is játszhatják.

A boccia technikai, taktikai és stratégiai játék. Egy 12x6m alapterületű pályán, 2-4 vagy 6 játékos játszhatja, egyéniben, párban vagy csapatban. Sorsolás dönti el, hogy az ellenfelek a 6 piros vagy a 6 kék labdával játszhatnak. A sorsolás egyben meghatározza, hogy ki kezdi- vagyis guríthatja ki a fehér céllabdát, majd saját labdáját. Mindig a céllabdától távolabb elhelyezkedő labda játékosa következik a sorban. Az a játékos szerez pontot, akinek labdái közelebb vannak a fehér céllabdához, az ellenfél labdáihoz képest. Öt kategóriában rendeznek versenyeket; a BC1, BC2, BC3, BC4, BC5.

A BC3-as kategória versenyzői segédeszközt (rámpát) használhatnak. Mivel az utóbbi években iskolánkban egyre nő a súlyosabb mozgásállapotú gyermekek  száma, ők rámpával és segítővel tudják csak meghatározni a labda útját. Elmondható, hogy ezen kategóriában játszó gyermekeknek a legösszetettebb az edzése és versenyeztetése. Hiszen eredményességüket két közbeiktatott tényező is jelentősen befolyásolja; a rámpa, valamint a segítőjével való kiváló kommunikációra is szükség van, a jó eredmény eléréséhez. Azoknál a gyerekeknél, akik dobják, lökik vagy gurítják a labdát (BC 1, 2, 3 kategória) elsődleges a számukra megfelelő labdát, kerekesszéket kiválasztani, a labdafogást kialakítani, a dobás módját sérülésükhöz adaptálni.