Intézményünkben immáron sokadik alkalommal került megrendezésre a Nemzetek íze nevű kulturális, világ körüli és gasztronómiai betekintést nyújtó interaktív programunk. Évről évre a világ eseményeit figyelve, jeles vagy érdekes alkalmakkal összekapcsolva választunk ki egy-egy országot és annak jellegzetes ételét, hogy megismerhessük azokat.
Az idei tanévben ennek tervezésekor megtudtuk, hogy ez időszak alatt az Erasmus+ program keretében 5 országból érkeznek iskolánkba vendégek, így az, hogy eseményünk mely országról, országokról szóljon; egyértelművé vált: Norvégia – Románia – Portugália – Törökország – Észtország – Magyarország

A kollégium apraja s nagyja készült erre az eseményre. Az ételeket apartmanonként készítették el a felnőttek, tanulóink bevonásával. A műsor diákjaink által összeállított, kreatív, meglepetésekkel teli prezentációkkal indult a Színházteremben, majd közel 150 fős, több fogásos vacsora várta a megjelenteket az ebédlőnkben, alkalomhoz illő díszítéssel.

A menü:
norvég előétel – heringtekercsek retkes-uborkás mártással, zőldfűszeres öntettel
román csorbaleves
portugál tőkehalas különlegesség
török “Ájult Imam padlizsánja” – marhahússal töltött padlizsán
észt édesség – kenyértésztával sült “pite”
magyar mákosguba

Külön öröm volt, nem csak számunkra, hogy egymástól távoli országban élő résztvevők is megismerhették egymás ételeit, és érdeklődéssel töltötte el őket azon ételek receptje, elkészítési módja.

Kollégiumunk számára ez a rendezvény mindig érdekes kihívás és öröm, és nem maradt el a hab a tortáról sem 🙂 Mind diákjaink, mind vendégeink lelkesen fogyasztották az ételeket, és kedvesebbnél kedvesebb elismerő szavakat kaptunk az ételek ízeivel, elkészítésével, valamint a szívüket melengető színházi műsorral kapcsolatban is.

Mindannyiunk számára hasznos és örömteli volt ez a program. Kíváncsian várjuk, jövőre hová “utazunk”?